Правната комисия прие на първо четене Законопроект за покритите облигации с

...
Правната комисия прие на първо четене Законопроект за покритите облигации с
Коментари Харесай

Правната комисия даде зелена светлина на новия Закон за покритите облигации |

Правната комисия одобри на първо четене Законопроект за покритите облигации с безусловно болшинство от 20 гласа " за ", 0 " срещу " и 0 " въздържал се ". 

Предстои законопроектът да бъде гласуван в парламентарната комисия по бюджет и финанси, както и в останалите четири, към които е разпределен: комисията по икономическа политика и нововъведения, по труда, обществената и демографската политика, по въпросите на Европейска комисия, както и в комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.

След това той ще влезе в пленарна зала и ще се върне за редакции и за второ четене в комисиите. Окончателно ще влезе в действие след второто четене в пленарна зала и обнародването.

Срокът за транспонирането на европейската инструкция за покритите облигации е изминал предишното лято, поради което е почнала и наказателна процедура против България.

Срокът за начало на използването на новите нормативни регламенти изтича на 8 юни 2022 година, заяви зам.-министърът на финансите Андрей Цеков.

В момента в България единствено заемите, обезпечени с ипотеки върху жилищни парцели, са покрити с облигации. Това е много по-ограничен кръг от облигации от тези, които са заложени в директивата на Европейска комисия. Това е и повода от Министерски съвет, който е вносител на законопроекта, да упорстват освен за смяна в настоящия закон, само че и за приемането на напълно нов Закон за покритите облигации.

Според Министерски съвет приемането на законопроекта ще извърши единствено отчасти наредбите на Европейска комисия. За цялостното им осъществяване ще са нужни и промени във вторичното законодателство - посредством промени в наредбите на Българска народна банка.

Николай Стоянов от Министерството на финансите изясни, че този вид финансови принадлежности са напълно нови за страната. Това е и повода за забавянето на внасянето на законопроекта, за който е бил необходим обстоен разбор на практиките в другите европейски страни, както и осъществяването на първокласен разбор на въздействието на измененията у нас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР